Amos Eğitim ve Danışmanlık - Etiler
Çocuk & Ergen & Yetişkin & Çift ve Aile Terapisi
Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) Türkçe’ye Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme olarak aktarılmıştır.
EMDR terapisi, Francine Shapiro tarafından 1987 tarihinde geliştirilen travma terapisi yöntemidir. Travmalar yalnızca doğal afet, kayıp gibi travmalar değil günlük hayatımızda bizi olumsuz etkileyen, etkisinden kurtulmakta zorlandığımız rahatsız edici olay ve anılar olarak da ele alınmaktadır. Dolayısıyla travmatik olaylar okulda, evde, işte, sosyal hayatta yaşanan günlük hayat deneyimlerinden oluşabilir.
EMDR terapisinin temeli Adaptif Bilgi İşleme modeline dayanmaktadır. Modele göre, günlük hayatımızda beynimiz anıları işlevsel olarak işler. Anılarla bütünleşen duygu, düşünce, beden duyumu, görüntü, ses, koku ile birlikte depolanır. Depolanan bilgilerle kendimiz, kişiler ve dünyayla ilgili öğrenme gerçekleşir.
Bizler için zor olaylar söz konusu olduğunda ise anılar işlevsel olarak işlenemez ve olumsuz etkileri devam eder. Olumsuz deneyimin anlamlandırılabilmesi için işlevsel anı ağlarıyla bağlantı kurulamaz ve sonuç olarak olumsuz anı duygu, düşünce, beden duyumu, görüntü, ses ve koku ile yaşandığı hali ile depolanır. Günlük hayatta yaşadıklarımız ise, işlevsel olarak depolanamayan bu anıları tetikler ve anının bütünü ya da anı ile bağlantılı kısımları yeniden yaşanır gibi hissedilebilir. Başka bir deyişle, bu olumsuz tepkilere neden olan işlenmemiş anılar, günlük hayatta yaşadığımız olaylar ile tetiklenmektedir. EMDR terapisi de işlevsel olarak işlenemeyen anıların yeniden işlenmesini hedefler. Bu hedefi geçmiş, şimdi ve gelecek perspektifinden yaklaşarak konuyu bütüncül olarak ele alır.
EMDR terapisi fizyolojik temelli bir terapi yöntemidir ve olumsuz anıların işlenmesi çift taraflı uyarım ile yapılır. Sağ ve sol beyin, çift taraflı göz hareketleri, çift taraflı dokunuş ya da ses ile aktive hale getirilir ve anı tekrar işlenir.
EMDR, sadece yetişkinlerde değil aynı zamanda çocuklar ve ergenlerde de etkili olduğu kanıtlanmış bir terapidir. Bununla birlikte bireysel uygulanabildiği gibi grup terapilerinde de kullanılmaktadır.
EMDR, semptomlara travma perspektifinden yaklaşan bir terapi olup birçok konuda etkilidir. Bunlar arasında, kaygı bozuklukları, depresyon, performans kaygısı, özgüven eksikliği, sınav kaygısı, mükemmeliyetçilik ve birçok konu sayılabilir.